Nyheter

Et hav av opplevelser

Sjyen 2017 var en knallsuksess med festglade mennesker, flotte artister og to kvelder som skriver seg inn Nesna sin festivalhistorie med blokkbokstaver.

Ida Maria på scena

Det var den verst tenkelige starten. Fire av teltene som ble rigga torsdag blåste ned i løpet av natta og det eneste som sto igjen var det store trænateltet med sceneriggen. Det be da tatt en beslutning om å flytte hele festivalen innendørs. – Jeg var på vei fra Hemnes da jeg fikk en telefon om at vi måtte tenke nytt, sa Jørn Ståle Pettersen, festivalsjefen som også er eier av det gamle Zahlbygget gjennom sitt firma Norway Fishtec. Her var det et stort materiallager og huset har fortsatt gamle Thorvalds studentkro nesten inntakt – Vi tok beslutningen om morgen at vi måtte inn og da var det bare å hive seg rundt, ler Pettersen. En 20-30 frivillige ble mobilisert for å ta ned sceneriggen og pakke teltene samtidig at lageret måtte ryddes og klargjøres. Jørn Mehus stilte med maskiner, Ulf og Steffen Langseth skar ned metallhyller, det ble kosta og rydda og E-prod gikk til med å sette opp scenen på nytt.

Ida Maria

Åtte timer etter var det klart for oppstart og bandet Virkelig fra Bodø gikk på scenen som planlagt. Kjøkkenet og barene var satt opp og det strømmet jevnt og trutt på med folk. – Det kunne gjerne vært litt flere folk, for Bodøgutta var virkelig gode, sa Ingrid Walnum, som har vært involvert i arrangementet gjennom helga. Det tok likevel av da Nesnas store rockedronning gikk på scenen. Hun spilte høyt og heftig og viste at hun slett ikke har glemt gamle kunstner. Hun har et godt knippe låter som virkelig smeller og har en trygghet og en sceneutstråling som oser selvtillit. For 14-5 år siden satt hun med kassegitaren på Thorvalds og sang selvskrevne melodier om ungdommelig usikkerhet. Det har rent mye vann i havet siden den gang, og øregangene fikk kjørt seg med et heftig sett bare meter unna starten. En tøff, moden og rutinert Ida Maria snurra publikum rundt sine harmonier som bare hun kan.

Legendarisk

Husbandet på Sjyen og den andre store lokale attraksjonen på Nesna er QueDuhSka med Stian Einmo i spissen. Det skal sies med en gang at bandet leverte en av sine beste konserter noensinne på Nesna og det tok helt fyr. Alle i salen kan tekstene, alle i salen kan settlista, alle i salen har sett de før, og det skaper hele magien. Uansett hva de stiller på scenen har QueDuhSka sin sound og sitt genuine uttrykk med blanding av ska, hav og helgelandsnatur. Alt stemmer, det er fred og kjærlighet, Babylon er ”gone”, trålerne har blitt jaga, garna er ”dryen” og storstøvlan er på. Bandet dro til med fire ekstranummer etter å ha gitt publikum inn i en god time. Det er så utrolig godt å vugge til ”You could be loved” av Marley, hoppe til ”Verdensfred” og ”Fred og kjærlighet”, og se alle gå bananas til ”Øyværing” av Kai Larsen. Rytmeseksjonen leverer grunnfjellsreggea, blåserne livet det opp, gitaristene gir det lille touchen. Det som gir bandet likevel det herlige lette er Jenny Myklebust og Ingvild Sivertsen som korer. Nydelig. Vokalist, gitarist og låtskriver Stian Einmo er QueDuhSka og kan alle triksa i boka. Legendarisk konsertopplevelse!

Que duh ska på scena

Nye muligheter

Lørdag opprant med barneaktiviteter og marked, Teaterzahl lagde sjørøveraction og det var uoffisielt VM i lobbkasting. Emilie Sofie, Erling Ramskjell og sommerrock underholdt. Det ble solgt mat fra bodene og fra festivalen. Det sydet av liv, og det var godt vær. Alt lå til rette for en bra kveld.

Oldie

Chris Thompson har nok sett at hans 15 sekunder med berømmelse var for 30 år siden. Det la ingen demper på hans entusiasme. Han gjøv løs med to kjempeslagere fra Manfreds Mann’s Earth band og fikk folk opp og fram. Han er en dreven entertainer som selv med begrensa stemmeprakt klarte å mane fram gode stemninger. Beholdningen var likevel totaliteten. Med seg på scenen har han fabelaktige Mads Eriksen, som spiller gitar som få andre i Norge kan. Han bidro med et gitararbeid som tok pusten fra folk, og bandet ellers var godt og grått, men utrolig dyktige. De spilte Thompson god, og hans rustne stemme bar låtene godt. Et godt voksent publikum nøt gamle slagere, flott soul og nydelig blues. Avslutningen var det smell i, med ”The voice”, ”The mighty Quinn” og ”Blinded by the light”.

EB7F0130

Nord

Senjahopen gikk på godt forsinka da Thompson ga flere bonusnummer, men det gjorde ingenting. Den nordnorske identiteten er strålende og vokalisten Henrik Sandnes ga all kreditt til studenttilværelsen på Toppen folkehøgskole. Musikken var klassisk rock’n’roll og teksten var ramsalte og tydelige. Senjahopen er et realt nordnorsk aktivum for god stemning på festivaler og har flotte låter som tok publikum med storm. Ida Maria var med på ekstranummeret, det var veldig populært på Nesna . Lüt fra Tromsø hadde kjørt i 18 timer, hadde tre gitarister, trommer, bass og en sylfrekk vokalist med skikkelig attitude. Et hardcoreband som siste nummer ut på en festival var orginalt og en kan trygt si at bandet blåste publikum til bakenden av lokalet og noen helt hjem. Hvis en tok turen fram til scenen og lot seg fange av entusiasmen, energien og den utrolige aggressive musikken så kan en bare le, glise, hoppe og svette. Det var en kanonavslutning for de få, og en kan bare håpe at Lüt vil prege den norske hardcorescenen i lang tid framover. Noen brei suksess kan kanskje la vente på seg, men det var fryktelig moro!

Publikummere ved Sjyen 2017

Suksess

Sjyen bygger stein på stein og 900 betalende publikummere er bra for en liten festival med et relativt moderat program i forhold til større festivaler i nærheten som Havna og Verket. En følger litt Trænafestivalens oppskrift på å løfte fram nye band og finne noen etablerte artister og noen lokale pokaler. En kan gjøre litt mer på å lage en skikkelig etterfest hvor en kan danse seg inn i de små timer. Sjyen viste også en førbløffende evne til å ta grep når de måtte og klarte å skape en helt ny lokalisering på få timer. Det skal de ha all ære for. Så er det et spørsmål som gjenstår. Veldig mange storkoste seg seg på Zahl og på Thorvalds, er det en løsning som er spennende? Veldig mange festivaler er utendørs og det er flott, men det var godt å være tørrskodd på Sjyen i år. – Vi er strålende fornøyd, sa Kristian Sivertsen. Jørn Ståle og Marit Hiller Pettersen har sett at de i hvert fall eier et bygg med enormt potensiale. Vel blåst!

Sist redigertsøndag, 22 oktober 2017 13:21
Mer i denne kategorien « Festkveld Kajakk, ja takk »
Translate
noafsqamarhyazeubebsbgcacebnyzh-CNzh-TWcohrcsdanleneoettlfifrfyglkadeelguhthahawiwhihmnhuisigidgaitjajwknkkkmkokukylolalvltmkmgmsmlmtmimrmnmynepsfaplptparorusmgdsrstsnsdsiskslsoessuswsvtgtatethtrukuruzvicyxhyiyozu
noafsqamarhyazeubebsbgcacebnyzh-CNzh-TWcohrcsdanleneoettlfifrfyglkadeelguhthahawiwhihmnhuisigidgaitjajwknkkkmkokukylolalvltmkmgmsmlmtmimrmnmynepsfaplptparorusmgdsrstsnsdsiskslsoessuswsvtgtatethtrukuruzvicyxhyiyozu