Nyheter

Torskefest

Svanhild Hansteen og Eivind Jentoft slår forteller barndomsminner fra da fisk var vanligere enn kjøtt og hurtigmat. Halvor Hilmersen Svanhild Hansteen og Eivind Jentoft slår forteller barndomsminner fra da fisk var vanligere enn kjøtt og hurtigmat.

Eldrerådet inviterte alle eldre på Nesna på skrei, lever og rogn. Det ble det god stemning av.

Det var en nøye planlagt middag eldrerådet arrangerte. Første arrangementsdag gikk i vasken på grunn av landligge i Lofoten, men uka etter henta båtene inn råvarene som er helt nødvendig. Gyteklar torsk med buken full av rogn kan gi enhver helgelending vann i munnen og her er ingen nesnaværing unntak. Det var nedre aldersgrense på 65 år, men noen løy på alderen og kom inn likevel. Dette skulle de ha med seg. ”Torsken kommer nå, kommer nå” heter det i sangen og torsken kom til Nesna fra Lofoten med hurtigruta samme morgen som den ble servert. Den var altså så fersk at den krølla seg.

Kjøkkenchef

Bak i kjøkkenet putrer det i grytene og dampen fra åpne gryter fører til dugg på vindusrutene og kameralinsa. Over grytene står Trond Lauritzen som er ansvarlig for å lage middagen til om lag 70 personer. Ingen kunst for kokken som vanligvis går i offshoreturnus på en supplybåt. Han hadde skrelt poteter, lagd fiskesuppe til forrett, kokt lever og rogn og selvfølgelig skrei. Bak på kjøkkenet er det lunt og god stemning og det kommer noen fiskehistorier med glimt i øye. – Far fiska jo og moderen var flink til å lage mat, så vi hadde fisk seks dager i uka hjemme, men søndag, da hadde vi fiskekaker, gliser Lauritzen. – Torsk, sei og uer var til hverdags, kveite og laks var julemat. Han advarer også mot å fiske fjellfisk i tøfler og liker både salt og eddik i skreikjelen.

Torsk

Eldreråd

Bak bardisken i Seljeheimen står Thorvald Zahl som er vara til eldrerådet, men møter som regel likevel. – Det er Ellen som er sjefen, vi gjør bare det hun sier vi skal gjøre. Med seg i serveringa har han seks bosatte flyktninger som også sorterer under eldrerådsleder Ellen Mikalsens store hjerte og organisasjonstalent. Hun arbeider fortsatt litt på norskopplæringen i kommunen og finner stadig nye arenaer for integrering og språkpraksis. Denne dagen kombinerer hun det lokale og veldig norske skreimåltidet med serveringshjelp fra Somalia, Egypt og Syria. – Ideen fikk jeg fra Lurøy, og Helgelands blad, som skrev at eldre i Lurøy ønska seg fersk fisk hvis de fikk bestemme menyen, så da var det jo den rette tiden for det her også, smiler Mikalsen før hun fyker videre. Gode eldreråd er ikke dyre, og de flyter godt over kommunegrensene.

Nydelig mat

Eldrid Dahl har forsynt seg med en voksen porsjon lever som hun spiser med stor appetitt. – Dette er ikke bare god mat, dette er jo rein medisin. Jeg har drukket tran hele livet og er aldri syk, sier hun. Ved bordet sitter også etterkommeren etter lokalhistoriker på Nesna Peder Hansteen, Svanhild Hansteen. Før middagen ble det lest fra Hansteens beretning om lofotfiskere fra Nesna. På det meste var det 804 fiskere på lofotfiske fra Nesna, og på mange gårder finnes det ennå båter som ble brukt i det tradisjonelle fiske. – Jeg husker at min far sendte hjem fiskekasser med skrei hjem til oss, som vi salta, tørka og konserverte på best mulig vis. Vi spiste det også med stor glede, sa hun, og det gjør jeg ennå, smiler hun.

Mer

60 personer spiste deilig fisk i godt lag, og det var mer en nok til alle. Stemningen var god og nå snakkes det om nye fellesmåltid med norsk tradisjonsmat. Neste gang blir det kanskje fårikål som serveres i lystig eldrelag!

Gjestene spiser torsk

Sist redigertmandag, 23 oktober 2017 12:29
Translate
noafsqamarhyazeubebsbgcacebnyzh-CNzh-TWcohrcsdanleneoettlfifrfyglkadeelguhthahawiwhihmnhuisigidgaitjajwknkkkmkokukylolalvltmkmgmsmlmtmimrmnmynepsfaplptparorusmgdsrstsnsdsiskslsoessuswsvtgtatethtrukuruzvicyxhyiyozu
noafsqamarhyazeubebsbgcacebnyzh-CNzh-TWcohrcsdanleneoettlfifrfyglkadeelguhthahawiwhihmnhuisigidgaitjajwknkkkmkokukylolalvltmkmgmsmlmtmimrmnmynepsfaplptparorusmgdsrstsnsdsiskslsoessuswsvtgtatethtrukuruzvicyxhyiyozu