Nyheter

Studerer i friluft

Vefsningene Lone Marie Molid Sandum og Ivar Solvang runder av lærerutdanningen sin ved Nord Universitet Nesna med friluftslivsstudier.

To studenter i friluft- Vi ønsker å utfordre oss sjøl, få erfaring med lengre turer og bygge på utdanninga vår med noe som både er relevant og som gir god erfaring for å jobbe i skolen sier Ivar og Lone. De tar det samlingsbaserte studiet friluftsliv 2.

Helgeland

Friluftsliv 2 ved Nord Universitet Nesna bruker helgelandsnaturen aktivt som læringsarena og for en drøy uke siden var det Austre Okstindbreen, ved Kjennsvatnet i Hemnes kommune som var klasserom for studentene. Her var det brevandring, sikring, redning og sikkerhet som sto i fokus. Alle studentene måtte lære seg ulike redningsteknikker og kunne hvordan en kan heise både uheldige beviste og bevistløse brevandrere opp fra sprekker i isen.

Mindre is

Selv om den har blitt reduserte betydelig de siste 20 årene er fortsatt breen et mektig skue der den ligger med brefoten i vann og flanken opp mot Okskalvan, før den svinger seg opp mot hovedbreen Okstindbreen. Bak skuer Nord-Norges høyeste fjell, Oksskolten utover landskapet. Breen har en tydelig breport, og mange sprekker, men høgskolelektor Pål Vinje mener breen er perfekt for både å lære og bruke. – Det er en rolig bre og i løpet av de siste 20 årene vi har vært her så har det ikke vært skumle situasjoner med hensyn til isblokker som raser eller andre bevegelser som kan utgjøre en fare. Han er overrasket hvor mye breen har minket, men mener det er en generell tendens – Tidligere kunne vi gå omtrent rett ut på isen fra toppen av åsen, men nå må vi ned 60-70 høydemeter, men sånn er det vel med fleste breer i Norge, de krymper forteller han.

Spennende på bre

Mann hopper over sprekk i isbreFor samboerne Solvang og Sandum var det spennende dager, de har begge valgt å studere på Nesna, fordi de trives godt på Helgeland og særlig i naturen her – Helgeland har fantastiske muligheter og det er kort vei til alt. Fjell, bre, elv, fiske, jakt, padling og ski, det er et eldorado. Turen til Okstindbreen var veldig spennende. Selv har jeg aldri vært på bre, så det var svært lærerikt å innhente seg kunnskap om redningsteknikker. Vi jo er omringet av en flott natur rundt oss her på Helgeland, ler Lone og fortsetter - Det har kommet enda tydeligere frem i turen til Lomsdal-Visten og rundt Okstindbreen, og jeg ser stort frem til de andre turene, sier hun og Ivar samtykker -Er helt enig i det Lone sier. Det har vært to utrolig spennende og lærerike samlinger. Breturen var tøff siden det var en del dårlig vær når vi hadde om redningsteknikker, det ble veldig kaldt. Torsdagen var fantastisk når isbreen lå badet i sol og vi fikk lov å utforske breen på egenhånd. Det var kjempemoro! I tillegg var det gøy å øve på snøbremsing i bratte bakker. Alt i alt var det en fantastisk tur der vi lærte mye nytt, og det gav absolutt mersmak, sier han.

Godt miljø

- Vi er veldig godt fornøyd med medstudentene våre også sier Lone – Vi har gode lærere, men også en fantastisk studentgruppe som har fått veldig god kjemi. Allerede etter to samlinger har jeg fått lært veldig mye, har blitt utfordra og erfart mange nye ting. Vi er ulike folk med ulike erfaringer og vi lærer stadig noe nytt av hverandre sier hun.

Guider

Både Lone og Ivar er engasjert i de nye attraksjonene i Mosjøen, et arbeid de setter stor pris på – I sommer og høst har vi vært guider i Mosjøen Via Ferrata og er hjelper til når Naturlige Helgeland har bruk for oss. Å være guider i Via Ferrata en har vært veldig spennende og lærerikt. Å jobbe her har gitt oss gode erfaringer på mange områder, også når det gjelder arbeid med elever i skolen. Vi har møtt så mange positive folk gjennom tiden jeg har vært guide og det gir meg mye.

Folk på isbre

Drømmeturer

Er en mye på tur ønsker en ofte mer og der hvor Ivar kunne ønske seg en oppdageleseferd langs Amazonas som sin drømmetur, velger Lone en mer lokal variant - Å dra på topptur med randonnéskiene en fin vinterdag med et hyggelig turfølge og bade i pudder ned fjellet er drømmeturen for meg, ler Lone.

Sist redigerttirsdag, 24 oktober 2017 17:08
Translate
noafsqamarhyazeubebsbgcacebnyzh-CNzh-TWcohrcsdanleneoettlfifrfyglkadeelguhthahawiwhihmnhuisigidgaitjajwknkkkmkokukylolalvltmkmgmsmlmtmimrmnmynepsfaplptparorusmgdsrstsnsdsiskslsoessuswsvtgtatethtrukuruzvicyxhyiyozu
noafsqamarhyazeubebsbgcacebnyzh-CNzh-TWcohrcsdanleneoettlfifrfyglkadeelguhthahawiwhihmnhuisigidgaitjajwknkkkmkokukylolalvltmkmgmsmlmtmimrmnmynepsfaplptparorusmgdsrstsnsdsiskslsoessuswsvtgtatethtrukuruzvicyxhyiyozu