Nyheter

Velg Nesna

Artikkelforfatter: Som deltidsstudent ved Friluftsliv er innlandsfiske en del av pensum. Studiet er en gave til friluftsinteresserte og en spennende mulighet på Nesna. Foto: Halvor Hilmersen Artikkelforfatter: Som deltidsstudent ved Friluftsliv er innlandsfiske en del av pensum. Studiet er en gave til friluftsinteresserte og en spennende mulighet på Nesna.

Jeg kom til Nesna i 1996 tidlig i januar. Det var kaldt ute, og morgen etter vi hadde kjørt Mosjøenveien med to stuptrøtte barn og glatte veier, så skulle vi ta vårt nye hjemsted i øyesyn.

Gutten min elsker Nesna, han kan sykle hvor han vil, og det er ikke farlig! innflytta Oslodame

Vi var sjokkert over hvor lite det var, hvor kompakt og flatt. «Dette er jo en slags hytteby» sa jeg, og bestemte meg umiddelbart for at jeg skulle returnere til Trondheim eller Østlandet etter ett år.
20 år senere bor jeg fortsatt her, og med større entusiasme enn noen gang. Vel er det smått, men det er likevel uendelig stort. Alt handler om å se, prøve, engasjere seg og la seg fange av «stedets ånd». Først om fremst fikk jeg fra august 1996 en fantastisk jobb som lærer på den videregående skolen på Nesna, KVN. Her traff jeg flotte elever og flotte kollegaer. De var i samme situasjon som meg, noen Nesnaværinger, men mange innflyttere. De hadde hus som de pussa opp, barn i samme alder som mine, de hadde godt humør og var dyktige fagfolk. Vi hadde spennende diskusjoner og løfta i flokk når det var nødvendig. Følelsen av tilhørighet ble sterk.

kristinKristin Jørgensen er en av mange ildsjeler på Nesna, hun tatt initiativ til både Nesna rockeforening, sommerrock og ikke minst TeaterZahl, lokalteateret på Nesna.

Kult med kultur

Det levende kulturlivet var også spennende. Vel hadde jeg gått på konserter og arrangementer i Trondheim, men ikke som på lille Nesna. Her gikk jeg på nesten alt og det var ofte. Studentlivet på slutten av 90-tallet og begynnelsen av årtusenet var rikt og det ble drevet godt på arrangørfronten. Vi fikk oppleve fantastiske konserter, jeg koste meg med lokale fotballkamper på stadion, det var spennende teater med Riksteateret, Nordland teater og Figurteateret i Stamsund. Det var kunstutstillinger og de var godt besøkt. Det er fortsatt et levende og pulserende kulturliv, med stadig nye ildsjeler som en kan la seg imponere over. Jeg gleder meg over festivalen Sjyen. Jeg gleder meg over det lokale idrettstilbudet som jeg er en del av og bruker, og jeg gleder meg over entusiasmen og pågangsmotet i de mange arrangementene. Aldri hadde jeg trodd det i 1996.

Barneparadis

- Gutten min elsker Nesna, sa en innflytta Oslodame til meg en gang i 1998 når vi møttes i barnehagen. – Han kan sykle hvor han vil, og det er ikke farlig. Hun hadde opplevd å ha barn i byen som litt krevende, og fikk en helt ny frihet. Ut av bygården, inn i eneboligen. Hun opplevde at det var 200 meter fra arbeidsplassen via butikken til barnehagen og hjem. Det var mange nok jevnaldrende og det sosiale livet var rikere for familien. Gutten er nå 25 år og student på Nord Universitet Nesna, og moren er ordfører i Nesna.

 

hanneHanne Davidsen kom til Nesna 1996 som ansatt ved Høgskolen i Nesna. Nå er hun ordfører. Her ved åpningen av den første Sjyenfestivalen i 2016 sammen med Sylwia Poplonska.

Se mot Nord

Med kvinneoverskudd og ung befolkning er Nesna spesiell. Få små plasser i Nord-Norge har slike demografiske trekk. Det skyldes uten tvil høgskolen, nå Nord Universitet Nesna. Her finnes de spennende statlige arbeidsplassene, her finnes kompetansen og her finnes de menneskene med lang utdanning som har valgt å bli. Vi ler ofte når vi er på konsert og det står to tusen studiepoeng på scenen. Vi har hatt en fotballtrener i 5 divisjon med den høyeste trenerutdanningen en kan få i Norge, Magne har trent laget, men også oss som er trenere for barn og ungdom. Jeg liker spesielt godt å se teater. Vi har lokalteater med høy klasse fordi vi har hatt praktisk- estetiske fag på Nord Universitet, og det er en teaterinstruktør i bygda. Kristin Jørgensen er en sterk motor i alt fra rockeskole til TeaterZahl.

Kortreist

Sjøl har jeg tatt videreutdanning ved Nord både innen pedagogikk og friluftsliv, og det å få ny inspirasjon og kunnskap er en glede og et privilegium. Jeg prøvde å ta det i Trondheim, men det var ikke tilrettelagt for sånne som meg, som bodde litt unna og med familie og barn. På Nord Nesna kan du ta lange utdanninger som lærer og barnehagelærer, men også kortere utdanninger som Flerkulturell forståelse og Friluftsliv. Å ta noen studiepoeng på Nord Universitet Nesna kan være årets grønne julegave til deg sjøl, det er kortreist og miljøvennlig og fryktelig trivelig!

hineHovedbygningen ved Nord Universitet, Nesna ble ferdigstilt i 1922 og det har blitt utdannet studenter på Nesna i 100 år.

Byen på landet

Rosinen i pølsa er at i verdens minste universitetsbygd har du veldig mange kvaliteter i et lita pakke. Du har høyere utdanning, videregående skole, et dynamisk næringsliv, fantastiske friluftslivsmuligheter, spennende kulturliv og gode oppvekstsvilkår og bomiljø. Du bor i spennende region med alt fra tøffe fiskevær ytterst på kysten til isbreene og høyfjellene i innlandet. Men du må ville det sjøl og du må ville det nok. Vi utvikles av folk som bidrar, og her kan du bidra. Så vi pleier med skjemt å si til venner som bor utafor byene og som pendler til arbeid i kø og flokk: Hvorfor bo på landet i byen når du kan bo i byen på landet!

sykkelRonny Mathisen sykler på Nesnakjølen en varm augustkveld.
God jul og godt nytt år fra oss på Nesna!
Halvor Hilmersen
Samfunns og næringsutvikler

Sist redigerttorsdag, 11 januar 2018 20:03
Mer i denne kategorien « Nesna i media Tilbake til røttene »