Nyheter

Kajakk, ja takk

Padleeldorado: Padlere på vei inn til Litlehaug på Hugla, midt i bildet er Nesnakjølen. Foto: Halvor Hilmersen. Padleeldorado: Padlere på vei inn til Litlehaug på Hugla, midt i bildet er Nesnakjølen.

Å padle kajakk bringer deg nære naturen og nære havet. Et kurs gir bedre sikkerhet og bedre opplevelser.

En har sett de i årevis, de fargerike lange lave farkoster som glir gjennom vannet uten annen lyd en drypping fra årebladene. De kommer langsomt forbi odder og nes og glir videre til neste. Eller vi har sett de langt til havs på vei mot en øy. Om bord sitter kvinner og menn i alle aldre og ofte smilende. Jeg har alltid hatt lyst til å prøve, men det har aldri passet helt. Denne helgen passet det, og jeg deltok på innføringskurs i havpadling på Nesna under kyndig veiledning av Magne Steiro. Det var en spent deltaker som møtte opp, vel viten om at en skiftnøkkel svømmer bedre en meg og med en kroppsstørrelse som ikke enkelt lar seg tre ned i slanke farkoster.

magneErfaren: Magne Steiro har padla i havkajakk på Helgeland i 25 år og holder kurs for både nybegynnere og viderekommende. Foto: Halvor Hilmersen

Stressa?

- En kajakk er ikke bare en kajakk, det er en mengde ulike typer og utforminger, alle med ulike egenskaper, fortalte Steiro – En slank kajakk med v-bunn er bygd for fart og er lite stabil, en u-formet bunn gir god stabilitet, men glir ikke så godt gjennom vannet. Hvis sideveggene er bratte så vil kajakken tippe fort når du når grensa for det, mens slakere sidevegger gir en roligere kajakk. Steiro har padla kajakk på Helgeland i 25 år og er en av pionerne for denne type aktivitet her. Han øser av kunnskap og historier, hvor alle har til hensikt å ta ned stressnivået hos deltagerne. – En kajakk burde også være lav og ha et ganske plant akterdekk med tydelige gripetau. Det er små detaljer som gjør kameratredning og selvredning enklere, sa han.

Teknikk

Så er det ikke sånn at alle som padler kajakk havner i vannet, målet er jo nettopp å unngå det, men hvis uhellet er ute er det viktig å vite hvordan en skal komme seg opp i farkosten igjen. Det var tema for første dag på kurset og vel ikledd tørrdrakter, med åre, pumpe, årepose og svamp i beredskap entra vi kajakken og padlet rolig ut i havnebassenget på Nesna. Her drilla vi ulike teknikker for sving, bråstopp, sidelengs padling, og høye og lave støttetak. Fokuset var hele tiden å slappe av i kroppen og la kroppen og kajakken følge havets bevegelser. – Jo mindre stressa dere er jo bedre padler dere og bedre tar dere bevegelser i vannet, sa padlesjefen.

Redning

Så kom øyeblikket hvor en skulle under. Instruktør Rune Steiro viste hvordan en skulle utføre en kameratredning ved å tippe kajakken, og sammen med Magne fikk de både snudd kajakken og fikk Rune opp i båten. Det så veldig enkelt ut, men sånn er det jo alltid når folk kan det. I praksis var det ikke så vanskelig heller, bare en er rolig og holder kroppen lavt. Sjøl har jeg vært stressa på tanken om å sitte fast under vann, men også det viste seg ganske irrasjonelt, ut kom du. Så alt i alt gikk alle disse øvelsene greit og med den kunnskapen og erfaringa ble vi langt roligere med tanke på langturen dagen etter.

litlehaugNaust: Nydelig mat på Litlehaug på Hugla. Vertinne Elin forteller om naust og bruk. Foto: Magne Steiro

Langtur

Dag 2 på kurset var en lengre padletur til Litlehaug på Hugla. Det er en strekning på om lag 4 km og i strålende vær var det en fin opplevelse. Du kommer tett på fuglelivet og det er fascinerende å gli over grunner og tangbelter. Vi fokuserte på å padle lange rolige tak og få jevn framdrift. Små bølger og båttrafikk var enkelt å forsere. Det føles litt snodig å stort sett bruke armer, rygg og mage i motsetning til andre aktiviteter som ski og sykkel, men det var en god opplevelse.

Mat

Turen gikk veldig bra, og vi kom fram til Litlehaug og Elin Fagervik etter om lag halvannen time. Hun ventet med elggryte og potetstappe i naustet hun har innredet nede ved sjøen. Det var stemningsfullt innredet og maten var nydelig. Hun viste oss også rundt på gården og urtehagen hun og mannen driver som det siste tilskuddet i turistnæringa på Nesna. Gode og mette satte vi oss i kajakkene og padlet tilbake til Nesna. Hjemturen var også en flott tur som forløp helt uten dramatikk. Ingen havna i vannet og vi kunne alle strekke beina i havna på Nesna med et rykende ferskt våttkort i hånda. Kajakkpadling er spennende, flott og rolig aktivitet i blankstilla, men kan nok sikkert være krevende i vind og bølger. Det vil vise seg.

P5261378Artikkelforfatteren har alltid hatt lyst til å prøve kajakkpadling, og nå ble det. Foto: Magne Steiro

Sist redigertfredag, 08 juni 2018 11:49