Nyheter

Nesna i 100!

Fest: Fullsatt idrettshall hyller alle som har bidratt på scenen og opplevelsen. Foto: Halvor Hilmersen. Fest: Fullsatt idrettshall hyller alle som har bidratt på scenen og opplevelsen.

Nord universitet inviterte til festkonsert i forbindelse med sitt 100 års jubileum for lærerutdanningene på Nesna. Det var en storarta opplevelse!

- Historien om lærerutdanningen på Nesna er et eventyr og et middels mirakel sa viserektor Sven Erik Forfang i sin hilsningstale til publikum en fullsatt idrettshall på campus Nesna. – Den driftige presten Ivar Hjellvik viste ukuelig vilje og oppfinnsomhet når han fikk etablert en privat lærerskole på Nesna i 1918, og derifra har det vært en spennende og kontrastfylt reise, sa han.

Bestilling

Konserten begynte med et bestillingsverk av Bodvar Moe. Det fløt ut gjennom høyttalerne, sammen med fantastiske bilder av Nesna og Helgeland tatt av Hans Petter Sørensen. Bildene viste lyset, fjellene, havet og øyene til et mektig musikalsk epos som dundret i sin lavmælte. Urframføringen satt stemningen og det ble starten på en uforglemmelig konsert.

Husband

Bandet besto av ansatte og studenter ved Nord Universitet ledet av professor Bodvar Moe. Med seg på diverse synther hadde han Frode Fjellheim, kjent fra Transjoik, men til daglig ansatt ved Nord Universitet i Levanger. En fantastisk musiker og formidler som berørte alle. Hans joik om Tomma, ”To”, var like mektig i sitt uttrykk som åpningsnummeret. Med seg hadde han et kor ledet av Solveig Fretheim. Hun, også ansatt ved Nord Nesna, bidro også med å synge Händel, og med å lede et barnekoret som frisket opp forestillingen og viste hvordan en kan drive musikkundervisning.

bandThe Band: First and Last Waltz? Strålende orkester og sangere. Foto: Halvor Hilmersen.

Jazz

feleSakral: Eva Brandth spilte så folk måtte tørke øyekroken. Foto: Halvor Hilmersen.Gary Hoffman hadde skrevet en hyllest til jazzens utvikling ved å spille en hit fra 1918 ”JaDa” i seks ulike stilarter, fra swing til cool, be-pop og fusion. Utrolig artig og en snedig utfordring for bandet som pent måtte henge på Hoffmans energiske trompetspill, sang og synth-traktering. Det mer neddempa tok fiolinist Eva Brandth seg av da hun gjorde dagens andre urframføring av et verk skrevet av Bodvar Moe, ”Rinascita”. Flott, følsomt og nydelig framført av dyktige Brandth fra Sandnessjøen, en stor opplevelse som viser at klassisk musikk gjør noe med deg.

Talekunst

Forfangs tale var et verk i seg selv, alle kjenner han som en dyktig og humoristisk taler, men lørdagens retoriske praktstykke høstet langvarig og heftig applaus. Med sin røde tråd fra eventyrsjangeren og lynraske overganger roste han gode ansatte og hjelpere, tordnet mot motstandere, inspirerte forsamlingen og trakk linjene videre framover i tid. Lærerutdanning på Nesna har hatt gode år med mange studenter og stadig utvidelse av bygningsmassen til uår med departemental motstand og trusler om nedleggelse. Dagens rektor ved Nord Universitet, Bjørn Olsen må ha vært stolt av sin viserektors glød og inspirasjon der han satt på første benk. Aldri har det vært talt med slik fynd og klem ved Nord Universitet.forfangTaler: Sven Erik Forfang overgikk seg sjøl med en tale som det luktet både blomster og krutt av. Foto: Halvor Hilmersen.

Tradisjon

Musikkseksjonen ved Nesna har hatt et særskilt arbeid med innsamling og formidling av lokal folkemusikk, og det arbeidet er drevet fram av flere, som Sverre Mogård Larsen og Ole Rabliås. Dagens fremste eksponent for og arvtager i dette arbeidet er professor Ove Larsen. Han kan både sin musikkhistorie og kan traktere fela som en spillemann. Han spilte en pols fra Drevja med lun humor og raske fingre. Studentene i koret med Linda Langmo i spissen sang ”Hurtigruta” i sin tid skrevet av Bodvar Moe og Stig Bang. Jenny, Ingvild, Andrea og Linda har alle gått musikk/dramautdanning på Nesna og de viste hvilken betydning denne utdanningen har hatt for de som studenter og for kulturlivet på Nesna. Sangen er nydelig og den ble nydelig framført.

Hyllest

Sist men ikke minst. Konserten ble avsluttet med den fjerde urframføringen. ”Vi kom hit” også skrevet av Bodvar Moe, en hyllest til studentene som gjennom 100 år har valgt å studere på Nesna. Det var en grandiøs avslutning på en kulturopplevelse utenom det vanlige. Dyktige musikere, sangere barn og talere gjorde dette til en festaften. Publikum gikk derfra med stjerner i øynene og fortsatt festen utover de små timer på Aurora.

Felleskap

Det nye universitetet, Nord Universitet, burde sende forestillingen på rundreise til de andre studiestedene for å bygge kultur, tradisjon og stolthet. Å vise fram en slik produksjon, med egne ansatte i fremste rekke, fra komponist Moe til regissør Meek og en rekke ufattelig dyktige musikere gjør noe med felleskap gjennom opplevelse. Slik følte i hvert fall vi som overvar denne begivenheten lørdag kveld. Stolthet og glede!

Anmeldelse og foto: Halvor Hilmersen

Festforestilling
Nesna i 100
Idrettshallen Nord Universitet
Lørdag 16/6 kl 1900
Musikalske leder: Bodvar D. Moe
Regikonsulent: Anne Meek
Publikum: 400

”En hyllest til en utdanningsinstitusjon, ansatte og studenter på Nesna”

1 2 3 4 5 6

Sist redigertmandag, 25 juni 2018 13:51
Translate
noafsqamarhyazeubebsbgcacebnyzh-CNzh-TWcohrcsdanleneoettlfifrfyglkadeelguhthahawiwhihmnhuisigidgaitjajwknkkkmkokukylolalvltmkmgmsmlmtmimrmnmynepsfaplptparorusmgdsrstsnsdsiskslsoessuswsvtgtatethtrukuruzvicyxhyiyozu
noafsqamarhyazeubebsbgcacebnyzh-CNzh-TWcohrcsdanleneoettlfifrfyglkadeelguhthahawiwhihmnhuisigidgaitjajwknkkkmkokukylolalvltmkmgmsmlmtmimrmnmynepsfaplptparorusmgdsrstsnsdsiskslsoessuswsvtgtatethtrukuruzvicyxhyiyozu