Nyheter

Åpen dag på Nord Nesna

Historien: Styremedlem i HM Magnar Solbakk, museumsbestyrer Ann Kristin Klausen og fotograf Trond Karlsen foran utstillingen. Foto: Halvor Hilmersen. Historien: Styremedlem i HM Magnar Solbakk, museumsbestyrer Ann Kristin Klausen og fotograf Trond Karlsen foran utstillingen.

Nord Universitet Nesna markerte 100-årsjubileet med utstilling og aktiviteter på campus.

Det var godt med folk på Nord Universitet lørdag. Kantina hadde stekt 350 vafleplater og alle som en ble spist. I hallen sydet det av liv, blant annet med ulike aktiviteter og en utstilling i regi av Helgeland Museum.

Sommerutstilling

- Dette er sommerutstillingen var i år på Nesna, sa museumsbestyrer Ann Kristin Klausen, - vi har valgt en kronologisk framstilling av utviklingen her på lærestedet, og det er en spennende historie, sier hun og fortsetter – Vi har funnet fram historier, bilder og gjenstander knytta til lærerutdanningen og jeg synes det har blitt riktig bra, mye takket være designerne Janniche Kvernland og Jens Wiken. I et monter finner vi for eksempel et sammenleggbart orgel som ble gitt av stifter og grunnlegger av høgskolen, Ivar Hjellvik, til en student fra Herøy. Det har vært i Harry Nilsens eie og ble gitt til museet i forbindelse med jubileet. – Mange lærte å spille på dette orgelet. Klausen forteller at utstillingen vil være åpen på Helgeland Museum avdeling Nesna i sommer sammen med en utstilling av malerier fra Nesna maleklubb. – Ellers synes jeg det er interessant å se hvordan utdanninga har endra seg fra kulturdannelse til å bli mer fagspesifikk, sier hun. Utstillingen er et resultat av et samarbeid mellom Sven Erik Forfang ved Nord og Ann Kristin Klausen på Helgeland Museum.

orgelOrgel: Sammenleggbart orgel fra Nesna til Herøy til Nesna igjen. Foto: Halvor Hilmersen.

Roterommet

tveitaEgg: Dosent Johs Tveita er like engasjert som alltid. Foto: Halvor Hilmersen.I naturfagrommet viste dosent Johs Tveita ulike triks fra naturfagavdelingen. Nestoren på naturfag har undervist studenter i godt over 40 år og synes fortsatt det er like spennende. – Jeg må be dere bli med ut, vi skal kaste egg, ler han, og ut bærer det – Hvor mye tåler egentlig et egg, spør han før han slapp det i bakken. Så delte han ut egg og det var mange som var overrasket over styrken i skallet. – Dette er resultatet av en evolusjon som har vært i millioner av år!

Frisbee

Kaste gjorde de også på idrett, men denne gangen var det frisbeegolf som gjaldt. – Det er ikke så lett som det ser ut til, sa Knut Lyng Hansen før han tok med seg noen på ei uhøytidelig turnering hvor beløningen var litt skikkelig bålkaffe. Fullt var det også på teateret hvor Teaterzahl viste glimt fra sine forestillinger. Teatersjef Kristin Jørgensen hadde ventet en 20-30 stykker, men det kom 350.

Engasjement

Etter arrangementet inviterte Nord Universitet til kaker og kaffe for gjester. Rektor Bjørn Olsen var tilstede og innledet med å ønske alle velkommen. – Vi er stolt og glad for å kunne feire 100-årsjubileet her i dag. Nesna er en viktig brikke for å sikre lærerutdanning her på helgeland og vi gleder oss over gode søkertall til høsten, sa han og fortsatte – Vi har faktisk tilsatt fire nye medarbeidere her på Nesna som skal trå til fra høsten. Olsen kom også inn på det engasjementet som han har merket seg for studiestedet på Nesna – Det er ingen tvil, dere høres godt helt opp til Bodø.

Gaver

Fra Nesna kommune fikk Nord Nesna et bilde malt av Ellen Mogård Larsen med motiv fra Tomma. – Det skal minne dere om hvor viktig institusjonen og utdanningene er for de små samfunnene på Træna, Tomma og Hattfjelldal, sa ordfører Hanne Davidsen. Ordfører i Rana, Geir Waage, og fungerende ordfører i Vefsn, Åshild Pettersen, hilste også jubilanten og hadde gode ord til institusjonen, og begge understreket betydningen den har for regionen.

teaterzahlTeater: Teaterbarn er lykkelig barn, det fikk 350 publikummere oppleve gjennom to små forestillinger. Foto: Halvor Hilmersen.

Sist redigertmandag, 25 juni 2018 14:32
Mer i denne kategorien « Nesna i 100! Mirada gjenoppstår »
Translate
noafsqamarhyazeubebsbgcacebnyzh-CNzh-TWcohrcsdanleneoettlfifrfyglkadeelguhthahawiwhihmnhuisigidgaitjajwknkkkmkokukylolalvltmkmgmsmlmtmimrmnmynepsfaplptparorusmgdsrstsnsdsiskslsoessuswsvtgtatethtrukuruzvicyxhyiyozu
noafsqamarhyazeubebsbgcacebnyzh-CNzh-TWcohrcsdanleneoettlfifrfyglkadeelguhthahawiwhihmnhuisigidgaitjajwknkkkmkokukylolalvltmkmgmsmlmtmimrmnmynepsfaplptparorusmgdsrstsnsdsiskslsoessuswsvtgtatethtrukuruzvicyxhyiyozu