Nyheter

Sjyfolk

Festfikser: Erik Junge Eliassen kan lage fest sammen med resten av bandet The Drunken Sailors. Foto: Halvor Hilmersen. Festfikser: Erik Junge Eliassen kan lage fest sammen med resten av bandet The Drunken Sailors.

Sjyenfestivalen 2018 ble en folkefest på Nesna med god stemning og trivelige folk.

scottVarm: Claudia Scott spilte en rolig og lunt sett i festivalåpninga på Sjyen!

Sjyenfestivalen er en liten festival sammenlikna med de store på Helgeland, men den fyller akkurat samme funksjon. Sosialt samvær, god musikk, gode opplevelser og en bra fest. Festivalen tok for første gang i bruk samfunnshuset på Nesna, det fungerte veldig bra. Festivalen startet opp i havna i 2016, før den flytta inn på Thorvalds i fjor på grunn av uvær. Nå har den funnet sin plass og kan jobbe for å forbedre infrastruktur. – Vi skal legge stein på stein, men vi er veldig fornøyd med hvordan huset og uteområde har fungert i år, for oss er det et poeng å ikke ha for store arealer, vi ønsker å være en liten og intim festival, sier Kristian Sivertsen i Nesna Vel.

Scott

Sjyen hadde i år et variert og spennende program. Claudia Scott åpnet festivalen, hun gjorde det med tilstedeværelse og varme. Hun har mange låter fra et langt artistliv og sammen med gitarist Olav Torgeir Kopsland skapte hun en god start i godværet fredag. Det var litt skrint foran scenen, men uten at Scott lot seg prege av det, tvert i mot, hun fortalte lune historier og spilte flotte låter og koste seg på scenen. Det smitter!

Reinhekla

Festivalen tok til å fylles, samtidig som regnskyene drev innover. Foran scenen ble det tett med forventningsfulle folk. Hekla Stålstrenger er full pakke med flotte låter og mye humor. Det er alltid artig å høre Anne Nymo Trulsens skråblikk på livet og godt å høre et dyktig band som spiller veldig godt sammen. Det er også en glede å høre Ragnhild Furubottens felespill. Hekla stålstrenger er ei festivalpakke som gir energi og glede, men som også fungerer i kirker og konserthus. Festivalens beste allsang kom selvfølgelig på framføringa av Har du fyr, som har vært en kjempeslager for Hekla Stålstrenger.

fiehFieh: For en konsert, for et band og for en vokalist! Topp tre festivalsesongen 2018!

Oransje

Fremtiden er oransje! Festivalens beste booking og helt klart beste opplevelse sto Fieh for. Med åtte spillesugne og dyktige musikere på scenen, som det formelig oste spilleglede av, kunne det ikke bli annet en skikkelig dansefest med R&B, Soul, Hiphop og jazz i skjønn forening. Sofie Tollefsbøl, Fieh, har en fantastisk moden og flott stemme, hun danser som et fyrverkeri, og ler mens hun gjør det. Bassisten utgjøre ryggraden i bandet med sine lekne og stødige basslinjer, og sammen med slagverk, blåsere og diverse andre instrumenter var det bare nydelig. Gjengen fra Gjøvik og omegn, eller mest fra omegn som de sa det, har spilt sammen siden de gikk på musikklinja på videregående, og har utvikla en særegen stil. De har en grei låtkatalog, hvor bunnnivået er høyt, mens toppnivået er definitivt spitzenklasse! De kjørte på med en utrolig energi og glede som smitter. Kontakten med publikum var god, og det er utrolig sjarmerende med et band som ikke har blitt blasert, men som virkelig liker å besøke nye plasser, oppleve landet og spille musikken sin. De har hatt en hektisk sommer, og har spilt på alt fra små festivaler som Sjyen til store som Øya i Oslo og Pstereo i Trondheim. Dette er absolutt et av sommerens festivalhøydepunkt på Helgeland, og Fieh burde forhåndsbookes de fem neste åra til Sjyen før hun blir altfor dyr. Denne gjengen kan nå veldig langt!

Bremnes

Lars Bremnes åpna lørdagen, med dyktig assistanse av Terje Nord på gitarer. Bremnes har mye av de samme kvalitetene som Anne Nymo Trulsen som formidler, det kommer med små anekdoter og mye humor. Fra Nord-Norges musikalske svar på Kennedy-familien, hvor den ene er dyktigere enn den andre og mer populær, er det lov til å ha forventninger til Lars Bremnes som låtskriver også. Han har kanskje ikke like mange kjente låter som søster Kari og broder Ola, men de som er god, de er virkelig kjempegod. Kenneth i Fiskefjord var strålende og festivalens nest beste allsangsøyeblikk kom med Lars Bremnes og låta ”Å kunn æ skrive!

Sjøfolk

Druken Sailors er kanskje et partyband som spiller coverlåter med utgangspunkt i irsk og amerikansk folkemusikk og derfor mulighet til å spille absolutt alt hva de ønsker av nye og gamle perler. Det er et godt utgangspunkt, men ikke alltid en garanti for godt resultat. Ikke så med The Druken Sailors, de er virkelig dyktig og de kan virkelig underholde. Sånn sett er de et perfekt festivalband som drar opp stemningen, øker frekvensen på tabbekranene, driver i gang dansinga og får opp stemninga. Vi skal faktisk bare klappe i henda og hoppe, juble og synge med. Sånn var det på Sjyen og hvis vi ikke kan høre The Dubliners, The Waterboys og The Pogues live så kan vi godt danse til The Druken Sailors. Bare kos og moro.

miradaMirada: Fra Thorvalds til Mo til Sjyen. Studentbandet Mirada har blitt bandet Mirada, artig gjenhør med et trivelig band

Mirada

Mirada kom til Nesna med litt hype i sekken. De bodde og studerte på Nesna og spilte flotte konserter på studentkroa for om lag ti år siden, og skapte kjempestemning. I anledning 100 års jubileum for lærerutdanning på Nesna, var det artig at festivalen tok tak i Mirada og tilbød dem å spille på Sjyen. Gutta tok utfordringa, fant fram instrumenter, løfta hue opp fra ammetåka og skred til verket. De hadde en hel bunke nye låter med seg over fjellet fra Mo, det er et tyngre og mer rocka uttrykk enn det de spilte før. Det virket også at de hadde en god dose ærefrykt for oppgaven. Sånn hørtes det i hvert fall ut, de var godt samspilt og gjorde en fin konsert, men mangla litt på flørtinga og publikumskontakten, de var nesten litt innbitt! Låtene var også såpass røffe at de pressa stemmen til vokalist Bjørn Einar Hansen til bristepunktet og over, men sånn må det være når en spiller sin første konsert på 10 år. Mirada har gjenoppstått og takk for det, det var tøft å ta utfordringa og vi gleder oss til fortsettelsen.

Sol

Inn i samfunnshuset bar det og inn til dans med heftige Afro-beats og energi fra solstrålene i African Sunz. De vet godt hvordan en skal lage dansefest og det gjør de. Det kan sies til det kjedsommelige men de festivalene som ikke avslutter med ei heftig hiphop økt og fet dansemusikk de varer ikke lenge. Folk skal danse seg inn i natta, de skal danse og kose seg glugg i hjel. African Sunz er akkurat som det skal være! Tunge beats, masse energi, god publikumskontakt og noen låter som går rett hjem. Så da var det bare å nyte og ikke gå rett hjem. Derimot skal en bare fortsette litt til på et godt gammeldags nachspiel for virkelig å ta ut de siste kreftene for ei fantastisk festivalhelg!

Anmeldelse og foto: Halvor Hilmersen
Sjyen 2018
Nesna 17.-18. august
Nesna Samfunnshus

  • Sjyen 2018
Sist redigertonsdag, 29 august 2018 19:31