Nyheter

Studiestart!

Ordfører Hanne Davidsen åpnet studieåret 2018 på Nord Universitet, Nesna. Hun rapporterte om rekordstort oppmøte og veldig god stemning på studiestart. Her er hennes hilsningstale:

Kjære studenter, lærere, viserektor og gjester

Gratulere med 100 års jubileet for lærerutdanning på Nesna.
Som alltid når noen i kommunen fyller 100 år kommer ordfører med blomster og gratulasjoner. Nord Universitet intet unntak.

I 100 år har ordførere ønsket nye studenter velkommen til Nesna. Til vår lille kommune med lange og stolte akademiske tradisjoner. Det er jeg utrolig stolt av. Studentene har kommet, og lærerne og annet folk har kommet, til Nesna på grunn av lærerskolen, etter hvert høgskolen og nå Nord universet Nesna, for å studere, undervise, administrere og lede – meg selv inkludert. Og alle vi som har valgt Nesna har bidratt til å føre tradisjonen med lærerutdanning på Nesna videre – i år etter år. Høgskolen er del av vår identitet, vårt liv og vårt virke. Å få lov å være lærere i barnehage og skole, og utdanne ungdom som dere for framtida, er den aller beste jobben, den beste jobben i verden.

studLærerskolen på Nesna ble etablert lenge før velferdsstaten så dagens lys, utdanningsrevolusjonen på 1970-tallet og oljerikdommen som har kommet de seinere år. Sverre Knutsen, 1.amauensis i økonomisk historie, sier i en interessant artikkel at det ikke er naturressursene eller økt produktivitet som har gjort Norge til et rikt land. Slik forklaringer, sier han, tar ikke hensyn betydningen av institusjoner. Institusjoner har avgjørende innvirkning på den langsiktige økonomiske veksten. Og vekstårsakene kan vi relatere til faktorer som har en avgjørende innvirkning på landets evne og kapasitet til å investere i kunnskapsproduksjon.

Og det er nettopp kunnskapsproduksjon vi driver med. En høyere utdanningsinstitusjon på Nesna har vært en investering i kunnskapsproduksjon som har bidratt til velferd og vekst i landet vårt. Men på tross av en denne meget stolt historien så blir lærerstedet på Nesna både usynliggjort og utskjelt, men vi blir også hyllet for å ha utdanna tusenvis at lærere til skole og barnehage gjennom alle disse årene. Vi gir regjeringa en distriktsgaranti sa gammelrektor Arna Meisfjord. Nesna garantere utdanning av lærere til distriktene på Helgeland og Nord-Norge. Hvis du går i trappa i gammelbygget ser du tidligere studenter fra 1918 og framover, der ser du garantien. Den har fungert.

I kommunen så jobber vi med å utvikle helsetjenestene, skolen og barnehagen, lokalsamfunnet på Tomma og de andre øyene, skape flere arbeidsplasser, støtte landbruket og lokal bedrifter, bygge ut industrien i Langsetvågen, bygge nytt sykehjem osv. Men det er dere som sitt her som er vårt gull. Det er de unge som er framtida. Uten de unge så kan vi se langt etter økonomisk vekst og utvikling.
Så ta godt vare på deg selv, bruk tida godt. Studieårene går raskt. Søk hjelp hvis du trenger det. Det viktigste er ikke å bare å kunne svare når læreren spør men kunne stille gode spørsmål. Å kunne tenke, reflektere, etisk, rasjonelt og logisk mener jeg er en grunnleggende ferdighet. Ferdigheter som verden trenger i dag. Stå opp for det du tror på. Si i fra hvis noe er galt eller hvis noen har det vondt. Det kan redde liv.

Så helt til slutt. Vi har hatt utstilling på Helgeland museum og vi har hatt en strålende festforestilling i forbindelse med 100 års jubileet. 6. September, om en og en halv uke arrangerer Nesna kommune sammen med Helgeland museum, en konferanse om hvordan vi kan sikre at vi har høyere utdanning på Nesna og på Helgeland de neste 100 år. Her får du høre hva professorer, stortingsrepresentanter, lærere, næringsliv osv mener om det. Vi starter kl 10. Alle er herved invitert. Konferansen er gratis og dere får lunsj.
Lykke til med studiene!

Sist redigerttirsdag, 04 september 2018 11:13
Translate
noafsqamarhyazeubebsbgcacebnyzh-CNzh-TWcohrcsdanleneoettlfifrfyglkadeelguhthahawiwhihmnhuisigidgaitjajwknkkkmkokukylolalvltmkmgmsmlmtmimrmnmynepsfaplptparorusmgdsrstsnsdsiskslsoessuswsvtgtatethtrukuruzvicyxhyiyozu
noafsqamarhyazeubebsbgcacebnyzh-CNzh-TWcohrcsdanleneoettlfifrfyglkadeelguhthahawiwhihmnhuisigidgaitjajwknkkkmkokukylolalvltmkmgmsmlmtmimrmnmynepsfaplptparorusmgdsrstsnsdsiskslsoessuswsvtgtatethtrukuruzvicyxhyiyozu